zaterdag 17 mei 2008

Informatie over Cuba

Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba. Ooit een van de grootste havens ter wereld, de sleutel tot de nieuwe wereld ten tijde van de Spaanse kolonisatie. De stad is het politieke en culturele hart van het land. De oude stad, Habana Vieja, ligt aan de haven omgeven door een prachtige baai en drie forten getuigen van haar historisch belang. Het is een unieke verzameling oude monumentale bouwwerken daterend uit het Spaans-koloniaal tijdperk. De oude stad contrasteert dan ook fel met de moderne strakke gebouwen van de nieuwe stad. Maar overal heerst dezelfde zonnige, levendige sfeer. Havana is niet voor niets door de Unesco uitgeroepen tot 'Patrimonium van de Stedebouw'! De fraaie strandjes buiten de stad zijn nog in volle ontwikkeleing en de Cubanen komen er regelmatig het weekend doorbrengen. Met haar Amerikaanse oldtimers en kitscherige cabaretten die het straatbeeld bepalen, lijkt het wel of de tijd hier heeft stilgestaan.

Varadero

Door de Cubanen zelf als "het mooiste strand ter wereld' bestempeld! Deze bestemming ligt 140 km te oosten van Havana op een smalle landtong. Varadero zelf strekt zich uit over 23 km en is de grootste en populairste badplaats van Cuba: een schitterend wit en breed zandstrand en kristalhelder water met een onvoorstelbare waaier van kleuren. Oorspronkelijk werd dit schiereiland bewoond door vissers en zoutdelvers, maar tegenwoordig is het volledig gewijd aan het toerisme: mooie hotels, gezellige straatjes met bars en restaurants, allerlei watersportmogelijkheden,... Hier kunt U uw favoriete sport beoefenen, uitrusten in een sfeertje van zalig nietsdoen en ontspanning of genieten van een bruisend nachtleven met zwoele Caribische ritmes.

Santiago

Het onvermoeibare Santiago heeft een glorierijk verleden: de stad diende voor de conquistadores als uitvalsbasis van hun tocht door het Amerikaanse continent en werd zo de eerste stad van Amerika. Van hieruit werd ook het startsein gegeven voor talrijke revoluties.

Baracoa

Baracoa werd opgericht in 1511 door Diego Velazquez en is de oudste en ook de meest oostelijke stad van Cuba. De aparte sfeer heeft de stad te danken aan haar unieke ligging. Gedurende meer dan 4 eeuwen was ze immers enkel toegankelijk via de zee. Dit veranderde in de jaren 1960 door de bouw van de 'Farola', een kronkelige weg langs de bergflank.

Vinales

De vruchtbare vlakte van vinales is één van de mooiste streken van cuba waar de beste tabak ter wereld wordt geteeld.


Cienfuegos

Cienfuegos, de parel van het zuiden, is een echt bouwkundig juweeltje in neoklassieke stijl en werd door Franse kolonisten opgericht.

Trinidad

Deze stad, in 1988 door Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen, zit vol verrassingen en wordt beschouwd als een museumstadje met de klinkerweggetjes, de koloniale gevels, traliewerk aan de ramen,.... Nergens op Cuba vindt U een koloniale stad die zo mooi bewaard is gebleven. Deze koloniale stad is gelegen tussen de suikerrietplantages.

Klimaat

Cuba heeft een zeer aangenaam, subtropisch klimaat dat geniet van een zachte zeebries. De periode van november tot mei is droog. Het zogenaamde regenseizoen, van juni tot oktober, wordt gekenmerkt door heftige, maar korte regenbuien en een iets hogere temperatuur.

Cubaanse salsa

Zoals "soul" de kern van de Afrikaanse Amerikaanse muziek beschrijft, zo draait het in de Latijns Amerikaanse muziek om ‘salsa'. De letterlijke betekenis van "salsa"' is saus.

Sinds de jaren zestig wordt de naam "salsa" gebruikt als koepelwoord voor een groot aantal van de Latijns Amerikaanse muziekstijlen, zoals o.a. de rumba, de guaracha, de mambo, de danzon en de son montuno. Al deze muziekstijlen zijn afkomstig uit diverse landen, zoals Porto Rico, Cuba, Colombia en de Verenigde Staten.
Een belangrijk instrument in de salsa muziek is de clave. Dit zijn twee zware ebbenhouten stokjes die het ritme aangeven. De Clave verbindt het ritmische patroon van zang, muziek en dans.

De hedendaagse salsa muziek is vooral ontstaan in de Verenigde Staten, toen in de 20ste eeuw veel Cubanen en Portoricanen afzakten naar het beloofde land. Door allerlei muzikale invloeden zoals o.a. jazz is de door ons bekende salsa ontstaan. Anders dan de traditionele Salsa is de recente Salsa veel sfeervoller en krachtiger.

Geschiedenis

Bij zijn eerste ontdekkingsreis stuit Columbus in 1492 op de noordkust van Cuba. Het eiland wordt een Spaanse kolonie. Na de uitroeiing van de oorspronkelijke indianenbevolking worden slaven uit Afrika aangevoerd, die de suikerindustrie tot bloei brengen.

In 1868 komen de Cubanen voor het eerst in opstand tegen de Spaanse kolonisator. Tien jaar later wordt de opstand neergeslagen. In 1895 volgt een tweede bevrijdingsstrijd, onder leiding van de dichter en revolutionair José Martí. In 1902 wordt Cuba onafhankelijk, maar het eiland is in feite niet veel meer dan een semi-kolonie van de VS, die de marinebasis Guantánamo en heel wat economische macht verwerven. Het eiland verwordt tot één groot casino en bordeel voor de Noord-Amerikaanse maffia.

Vanaf de jaren 1950 groeit het verzet tegen de dictatuur van Batista, en op nieuwjaarsdag 1959 bevrijden de revolutionairen van Fidel Castro en Che Guevara het land. Tijd voor drastische hervormingen: de afschaffing van het grootgrondbezit en de herverdeling van het land, de nationalisering van grote bedrijven, de verhoging van de lonen en de verlaging van de kosten van huur, elektriciteit, geneesmiddelen,… De VS zien dat met lede ogen aan en stellen in 1960 een economische blokkade in. Cuba richt zich tot de Sovjet-Unie, dat zijn belangrijkste handelspartner wordt. Cuba begint een socialistische koers te varen, waarbij de staat zorgt voor werk, gratis onderwijs en gezondheidszorg. Ondanks de economische blokkade gaat de levensstandaard met sprongen vooruit.

Als de Sovjet-Unie zichzelf ontbindt en het socialisme vaarwel zegt, weigert Cuba te volgen. Want de socialistische principes en praktijk hebben de Cubaanse bevolking geen windeieren gelegd: ze staat er beter voor dan in gelijk welk ander Latijns-Amerikaans land. Maar Cuba raakt wel zijn belangrijkste handelspartners kwijt en het hele productiesysteem raakt ontregeld, wat tot een fikse economische crisis leidt. De VS hopen het koppige eiland de genadeslag te kunnen toedienen en verscherpen hun blokkade. Ze maken hun waslijst van ondermijningspogingen, sabotage en aanslagen tegen Cuba nog wat langer. Andere landen werden onder druk gezet om hun handel met en investeringen in Cuba te staken.

De Cubaanse revolutie maakt een zeer moeilijke periode door. In augustus 1994 bereikt de economische crisis zijn hoogtepunt. Grondige economische hervormingen worden doorgevoerd: het toerisme wordt in versneld tempo uitgebouwd, buitenlandse investeringen worden aangetrokken, het dollarbezit wordt gelegaliseerd, de landbouw wordt grondig hervormd… Dat alles werpt zijn vruchten af. En dankzij een succesvol diplomatiek offensief van Fidel Castro geraakt het land ook meer en meer uit zijn isolement. De VS zullen het wel nooit nalaten om hun lastige zuiderbuur te blijven bedreigen, maar op de zeedijk van Havanna staat een waarschuwing: “Heren imperialisten, wij hebben absoluut geen schrik van u!”